Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo završeno uklanjanje zgrade starog Terminala A

    U sklopu priprema za realizaciju projekta proširenja Terminala B na Međunarodnom aerodromu Sarajevo završeno je rušenje starog terminala A, a svi radovi su okončani i prije kraja tekuće godine, kako smo ranije i najavljivali. U skladu sa najboljom svjetskom poslovnom praksom, izvođač radova izvršio je selektiranje svog otpada, te je preko 50 tona metalnog otpada, uglavnom željeza i alumnija, prodato.  
    Također, sva oprema iz kuhinje i restorana, koji su ranije bili smješteni u starom Terminalu A, preneseni su u privremeni montažni prostor koji je namjenjen za restoran, te koji je prije nekoliko dana počeo sa radom. Ovaj montažni objekat je postavljen na službenom dijelu parking prostora, a restoran je na raspolaganju ne samo zaposlenicima Aerodroma, Carine, Granične policije i brojnih drugih službi, već i putnicima i drugim posjetiteljima.
    Podsjećamo, zgrada starog Terminala A otvorena je 2. juna 1969. godine. Stari Terminal A se odavno nije koristio za prvobitnu namjenu, a nalazio se pokraj obnovljenog Terminala B, čije je proširenje planirano na prostoru koji je postao raspoloživ rušenjem starog Terminala A.
     Stari Terminal A korišten je za komercijalni promet od 1969. godine do početka rata 1992. godine. Nakon izgradnje Terminala B, koristio se kao kancelarijski prostor za osoblje aerodroma, a u njemu je bio smješten i restoran za posjetitelje.
    Rušenju su prethodili brojni pripremni radovi u periodu od nekoliko mjeseci, uključujući postavljanje i opremanje dva montažna objekta sa svom pratećom infrastrukturom za potrebe radnika i navedenog restorana. U sklopu tih radova obavljeno je i preseljenje oko 120 zaposlenika iz Operativnog centra, službe ugostiteljstva i drugih službi na različite lokacije.